SHL 8.6.2017: Pienmökki keskeltä kylää yksiön hinnalla

Marja-Liisa Suomalainen, SHL-Kesälehti 7.6.2017

Pienmökki keskeltä kylää yksiön hinnalla

Kiinnostusta ViherKostialaan selvitetään

- Kaikilla ei ole halua rantatonttiin ja osa haluaa tukikohdan vanhalle kotiseudulleen, ViherKostiala-hankkeen puuhamies, Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen kertoo.

ViherKostialan kohderyhmänä ovat siis ensisijaisesti vaivattomasta kakkosasunnosta haaveilevat, mutta myös keskustan palvelujen lähelle haluavat sekä pienperheet.
- Uskomme, että konsepti kiinnostaa erilaisissa elämänvaiheissa olevia, samanhenkisiä ihmisiä.

ViherKostiala on yksi Luopioisten Yrittäjien monista, paikkakunnan elävöittämiseen tähtäävistä hankkeista. Mikään upouusi idea ei ole kyseessä, vaan asiaan on pohdittu jo parinkymmenen vuoden ajan.
- Mummonmökki-hanke oli samaa perua ja se alue toteutui. ViherKostialan suunnittelualue on sen lähistöllä, viistosti tien toisella puolella, Kääriäinen kertoo.

Luopioisten Yrittäjien vetämä Maaseudun innovatiivisten asumismuotojen INNO-hanke muutaman vuoden takaa tuotti myös konkretiaa, Osuuskunta Pöllökartano syntyi hankkeen tiimoilta. INNO-hankkeen yhtenä kehittämisideana oli myös puutarhakylä.

Keväällä Mikkolan Navetalla järjestetty Asumaan 2017 -näyttely poiki ViherKostiala-hankkeelle uusia yhteistyökumppaneita ja asia lähti jälleen etenemään. Näyttelyssä mukana ollut arkkitehti Salla Paakkunainen nykäistiin mukaan suunnittelutiimiin.
- Olen asunut Pälkäneellä vuodesta 2008, mutta pitkään tein kokopäivätoimista etätyötä tamperelaiselle arkkitehtitoimisto Ilkka Mannilalle. Kun puolitoista vuotta sitten silloinen työnantajani siirtyi eläkkeelle ja lopetti yritystoimintansa, perustin sen jälkeen oman toiminimen, Arkkitehtitoimisto Akkunan. Terhi Reskola kannusti mukaan Asumaan 2017 -näyttelyyn ja sen kautta sitten tulin mukaan tähän hankkeeseen, Paakkunainen hymyilee.

ViherKostiala-aluetta aiemmin suunnitellut arkkitehti Pertti Toivari on edelleen mukana hankkeessa, mentorina.

Uusi suunnitelma tiukasti kaavan mukainen

ViherKostialan suunnitelma on jalostunut tämän kevään aikana kuuden yksittäismökin ja seitsemän rivitalomökin asunto-osakeyhtiön kokonaisuudeksi. Yhteisiä tiloja olisivat kokoontumistilana ja vierasmajana toimiva huvila, varastotilat sekä jätekatokset.

Alueen pinta-ala on noin 8000 neliömetriä.

- Suunnitelmassa on lähdetty siitä, että rakennusten välillä on riittävästi tilaa. Tämä lisää yksityisyyttä eikä paloturvallisuuden takia tarvitse tehdä erityisiä rakenteita, Salla Paakkunainen selittää.

Jokainen mökki on huoneistoalaltaan noin 50 neliömetriä. Tämä pinta-ala mahdollistaa ratkaisuja, jotka alentavat rakentamiskustannuksia. Hengittävä seinärakenne mahdollistaa painovoimaisen ilmanvaihdon toimivuuden eikä rakennus tarvitse energiatodistusta.

Jokaiseen mökkiin tulee parvitilaa, jossa mahtuu nukkumaan ja joka voi toimia myös varastotilana. Tilan korkeus jää kuitenkin todennäköisesti alle seisomakorkeuden.
- Rakennusten kerrosluku on määritelty kaavassa, Paakkunainen sanoo.

Muunneltavuutta ja vaihtoehtoja

Mökkien pohjaratkaisu on joustava, joten jokainen voi vaikuttaa oman asuntonsa tiloihin. Perusratkaisussa on reilu tupakeittiö, makuuhuone, kodinhoitotila-kylpyhuone sekä sauna ja pieni varasto.
- Huonejakoja voi muutella niin, että esimerkiksi saunan ja varaston tilalle tulee toinen makuuhuone, Salla Paakkunainen kertoo.

Lämmitysjärjestelmäksi tulee varaava takka sekä suora sähkölämmitys. Toki muitakin mahdollisuuksia on, mutta ne nostavat kokonaisuuden hintaa.
- Tavoitteenamme on, että mökin saisi omakseen alle sadan tuhannen euron, Seppo Kääriäinen sanoo.

Optioina mökeissä on ulkoseinälle etelän suuntaan rakennettava viherhuone, iso terassi sekä aurinkopaneelit.

ViherKostialan aikaisemmassa versiossa jokaisella talolla oli oma puutarhapalstansa. Nyt suunnitelmassa on lähdetty siitä, että kaikki eivät ehkä halua lainkaan puutarhaa, vain mukavan ja vaivattoman pikkuasunnon vehreässä ympäristössä keskeltä kylää.

- Puutarhaviljelmille on runsaasti tilaa alueen länsipuolella, Seppo Kääriäinen muistuttaa.

Rakentaminen paikallisvoimin

Arkkitehdin lisäksi ViherKostiala-hanke sai Asumaan 2017-näyttelystä yhteistyökumppanin käytännön toteutukseen. Ulkoseinärakenteena käytettävä VWElement on riihimäkeläisen Baulog Oy:n kehittämä 30 cm leveä ja paksu pystypuuelementti, jossa kahden 40 mm vahvan liimapuulevykerroksen välissä on puukuitueriste. Seinäelementin lämmönläpäisykerroin (U-arvo) vastaa n. 700 mm:n massiivipuun/lamellihirren lämmönläpäisykerrointa. Näin rakennetussa talossa on miellyttävää asua ja helppo hengittää. Visuaalinen ilme on rauhoittava.

- Elementti on hengittävä, ekologinen ja painumaton. Se on myös kevyt, joten rakentaminen onnistuu helposti, toimitusjohtaja Markku Juutilainen Baulog Oy:stä sanoo.

ViherKostialan rakennusten suunnitelmat on tehty ottaen huomioon rakennuselementtien koko. Valmiista elementeistä rakentaminen säästää rakennuskustannuksia.

ViherKostialaan rakennuselementit valmistettaisiin Pälkäneellä paikallisten yritysten toimesta. Talot on tarkoitus koota elementeistä paikallisin voimin ja myös sähkö- ja LVI-työt teetetään paikkakunnan omilla yrittäjillä.

- Haluamme työllistää paikallisia yrityksiä, monipuolistaa alueen elinkeinoelämää ja luoda rakentamiseen paikallisen konseptin, Seppo Kääriäinen kertoo Luopioisten Yrittäjien motiiveista.

Kiinnostusta kartoitetaan kesällä

Luopioisten Yrittäjien keulamiehet, puheenjohtaja Erkki Toivari ja toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen sekä arkkitehti Salla Paakkunainen esittelivät ViherKostiala -ideaa toukokuun lopulla kunnanjohtaja Janita Koivistolle sekä elinkeinoasiamies Jaana Koivisto-Virtaselle.

- Pidämme ideaa hyvänä ja toteuttamiskelpoisena. Luopioislaiset ovat jälleen kerran osoittaneet luovuutta ja innovatiivisuutta, Janita Koivisto kiittelee.

Hänen mukaansa alue toteuttaa hienosti ajatusta kepeämmästä mökkiasumisesta. Lisäarvoa tuo lähistöllä sijaitseva kylän uimaranta.

- Tarvitsemme lisää tällaisia erimuotoista asumisvaihtoehtoja ja uskon, että näihin löytyy halukkaita tulijoita.

Pälkäneen kunta on mukana tekemässä ViherKostialaa tunnetuksi. Kunta lähettää kesän aikana aiheesta sähköisiä tiedotteita valikoiduille kohderyhmille.

ViherKostiala-hanke nytkähtää eteenpäin syksyllä, mikäli vähintään muutamaa asuntoa kohtaan ilmenee kiinnostusta.

- Pidämme aihetta esillä kuntainfossa pienen näyttelyn muodossa sekä kertomalla siitä erilaisissa tapahtumissa, Kääriäinen sanoo.

Hanketta esittelevät sivut on avattu osoitteessa viherkostiala.fi.