Aamulehti 29.5.2018: Uudenlainen asuinalue


Uudenlainen asuinalue koostuu moderneista mummonmökeistä – 50-neliöisen minitalon hinta muuttovalmiina on noin 100 000 euroa

Viher-Kostiala on tarkoitettu sekä vakituiseen että vapaa-ajan asumiseen. Luopioisten kirkonkylän palvelut ovat vieressä, samoin Kukkiajärvi ja monet liikuntamahdollisuudet.

Kati KalliosaariAamulehti, Pälkäne

Pälkäneen Luopioisten kirkonkylään rakennetaan uudenlainen asuinalue, johon tulee pieniä omakotitaloja luonnon ja palveluiden lähelle.

Viher-Kostiala on tarkoitettu sekä vakituiseen että vapaa-ajan asumiseen.

Alueelle on suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön soveltuvia mökkejä sekä talopareja. Modernien mummonmökkien huoneistoala on alle 50 neliömetriä sisältäen tupakeittiön, makuuhuoneen, kylpyhuoneen, saunan ja parven. Parvi sopii varasto- tai harrastustilaksi, lasten leikkipaikaksi tai yöpymiseen. Talon edustalle voi rakentaa terassin ja viherhuoneen.

Muuttovalmiin asunnon tavoitehinta ilman tonttitöitä ja -liittymiä on 2 000 euroa neliöltä. Pikkutalon hintalappu on siis noin 100 000 euroa.

–Rakentaja voi tehdä sellaisen talon kuin haluaa, mutta tarjoamme myös valmiita talopaketteja joko perustoimituksena tai muuttovalmiina, kertoo Luopioisten Yrittäjien toiminnanjohtaja Seppo Kääriäinen.

Alueelle piirretyt talot ovat 50-neliöisiä, mutta joustonvaraa on 70 neliöön asti.

Kunta myy tontit 12 eurolla neliöltä. Tonttien koko vaihtelee 270–400 neliöön. Tontinostajat velvoitetaan liittymään kunnan vesi- ja viemäriverkkoon.

Palvelut lähellä

Viher-Kostiala sijaitsee Niementien, Kokinperäntien ja Tiilikujan kainalossa.

Läheltä löytyvät Luopioisten keskustan monipuoliset palvelut, kuten kauppa, pankki, kirjasto, koulu, ravintola, terveyskeskus ja apteekki.

Vieressä on myös Kukkiajärvi uimarantoineen ja venepaikkoineen sekä liikuntakeskus.

–Sieltä löytyvät kunto- ja frisbeegolf-radat, maastopyöräpolut ja hiihtoladut. Tänä kesänä avataan myös golf-range eli golfin harjoittelupaikka. Sappeen hiihtokeskukseen on 13 kilometriä, Kääriäinen luettelee.

Alueelle ideoitiin jo parikymmentä vuotta sitten puutarhakylää. Puutarhakylä ei toteutunut, mutta Luopioisten Mummonmökit-hanke tuotti samaan maisemaan pieniä omakotitaloja.

Pienten talojen buumi herätti ajatuksen taas henkiin, ja Luopioisten Yrittäjät lähti vetämään hanketta noin vuosi sitten. Talven aikana Pälkäneen kunta tuli mukaan ja osti maa-alueen itselleen.

Varauksia on jo

Viher-Kostialaan on suunniteltu viisi erillistaloa sekä neljä taloparia. Jokainen asunto suunnitellaan asukaskohtaisesti.

Kääräisen mukaan tontteihin on tullut jo kolme varausta ja kolmesta seuraavasta käydään keskusteluja. Ensimmäinen talo valmistuu lokakuussa.

Alueella on voimassaoleva asemakaava, ja se tullaan liittämään kunnan vesijohto-, viemäri- ja valokuituverkkoon. Kunta rakentaa alueen kunnallistekniikan ja pysäköintialueet.

Pälkäneen kunnalla on Kostialan alueella myynnissä myös isompia omakotitalotontteja hintaan 2,04 euroa neliöltä.