SHL 21.4.2019 Pienten talojen perinteet jatkuvat Luopioisissa – esittelyssä uusin minitalo

Pienten talojen perinteet jatkuvat Luopioisissa – esittelyssä uusin minitalo

Sydän-Hämeen Lehti Julkaistu 21.4.2019 11:56

Tältä näyttää Viherkostialaan tuleva uusin minitalo.

Suomen väestökehitys, yksinasujien ja pienperheiden yhä kasvava määrä sekä monipaikka-asumisen yleistyminen merkitsevät kasvavaa kysyntää pienille asunnoille. Luopioisissa ajatusta on kehitelty ehkä jo ennen aikojaan mummonmökkien merkeissä yli kymmenen vuotta sitten, mutta vasta nyt aihe näyttää tämän yleismaailmallisen kehityksen myötä lyövän läpi.

Uusimman Luopioisiin tulevan minitalon huoneistoala on vain 42 neliötä. Silti se on tavallisen talon näköinen ja sisältää kaikki normaalin omakotitalon tilat eli tupakeittiön, makuuhuoneen, kylpyhuoneen, saunan sekä erillisen WC:n. Talon tiloja täydenttää ja monipuolistaa kuitenkin parvi, jossa on lattia-pinta-alaa noin 26 neliötä.  Talon kerrosala jää alle 50 neliön, ja tällaisille minitaloille on olemassa myös joitakin helpotuksia rakennusmääräyksissä.

Aurora viittaa valoon

Viherkostiala on aurinkoinen, etelään avautuva alue. Niinpä uusimman talon nimi on Aurora. Nimi viittaa valoon ja tämän talon suunnittelussa valo on otettu erityisellä tavalla huomioon. Olohuone avautuu ulos kahden liukuoven kautta, lämmitysjärjestelmää täydentää aurinkolämpöjärjestelmä ja lappeelle on tulossa myös kattoikkunat, joiden kautta voi vaikkapa nauttia tähtitaivaasta.

Auroran pohjakuva.

Viherkostiala sijaitsee puhtaassa ja meluttomassa ympäristössä. Ympäristön puhtaus on haluttu toteuttaa myös talon rakenteessa.

Talon ulkoseinät toteutetaan hengittävillä EPH (Eristetty pystyhirsi) -elementeillä, jotka muodostuvat kahdesta 4 sentin paksuisesta ja 30 senttiä leveästä liimapuulevystä ja niiden väliin jäävästä 22 sentin ekovillasta.

Elementtien puuosat Pälkäneen Puulevystä

Elementin puuosat ovat Pälkäneen Puulevyn tuotantoa. Elementti on pienuutensa takia kevyt ja helppo asentaa ilman nostureita. Ilmastonmuutos ja yleistyneet kosteusvauriot ovat aikaansaaneet sen, että tällaisista hengittävistä, muovittomista, rakenteista on tullut laajemminkin uusi  trendi omakotitaloissa.

Auroran pienelementit ovat kokoonpanovaiheessa.

Terveellistä asumisympäristöä toteutetaan myös painovoimaisen, luonnollisen ilmanvaihdon kautta. Aurora-talon ilmastoinnin on suunnitellut yksi Suomen johtavista luonnollisen ilmanvaihdon asiantuntijoista, Jari Ketola. Tarve ja kysyntä luonnolliselle ilmanvaihdolle on lisääntymässä myös isommissa asunnoissa.

Viherkostialaa ja terveellistä asumista esitellään Kukkan kyläasumisen messuilla Luopioisissa ensi kesänä 29. kesäkuuta–7. heinäkuuta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *